Bestil forårsudgaven med advarselsdokumentet her

"Jeg ser ikke skønhed i krig, men der er skønhed i alt"

FOTOGRAFEN: Skønhed, lidelse, rigdom, fattigdom, overfladiskhed og voldtægtsbørn er forskellige sider af samme mønt, siger fotograf Marco Di Lauro, der tilbragte en uge med Røde Kors i Bergamo under udbruddet af covid-19.

- Du begyndte at optage analogt med et Olympus OM10 kamera, derefter med et fra Canon, og udviklede billederne selv. Hvilket kamera bruger du nu? Og hvordan oplevede du overgangen til digital fotografering? Forværres kvaliteten, eller giver det dig flere muligheder?

- Jeg startede med Olympus OM10 fordi det var min mor kamera, og hun lærte mig at tage billeder med det. Da jeg begyndte at fotografere professionelt i 1998, brugte jeg Nikon-kameraer indtil slutningen af ​​krigen i Irak i 2005. Da jeg kom hjem fra Irak, var mit udstyr brudt, og jeg var nødt til at købe et nyt. Jeg valgte Canon, fordi det var så økonomisk. For mig er det ene kamera lige så godt som det andet. Kamera- og fotografiteknikker interesserer mig ikke og har aldrig gjort det. For mig er et kamera et hjælpemiddel på linje med et køleskab eller en mixer, og teknologien keder mig ihjel. Under alle omstændigheder er jeg digital fotograf, jeg lavede kun analog fotografering i de første to år Kosovo.

Kosovo

- Dine første professionelle billeder beskæftigede sig med sociale spørgsmål: børn, der blev voldtaget og forladt i Indien, fattigdom blandt indbyggerne i Andesbjergene i Peru, men samtidig arbejdede du med modefotografering. Hvordan håndterer du overgangen mellem så vanskelige emner og den overfladiske modeverden med sin rigdom?

- For at være præcis var mit første job i Kosovo i 1998. Mode, Indien og Andesbjergene var ubetalte eksperimenter, før jeg arbejdede professionelt. Det første billede, jeg fik udskrevet og fik betalt for, var af en mand fra Kosovos Befrielseshær. Det blev offentliggjort i den italienske avis La Repubblica og blev taget til Associated Press (AP).

Fotografierne, der dokumenterer covid-19 i Bergamo, har været nogle af de mest smertefulde og traumatiske værker, jeg har udført, primært fordi de var mine landsmænd
som ført.

I modeindustrien fotograferede jeg hovedsagelig modeshows og brugte mere tid som assistentfotoredaktør, end jeg fotograferede mig selv. Men jeg tog også mange portrætter til modellernes portefølje.

Irak

Skønhed, lidelse, rigdom, fattigdom, overfladiskhed og voldtægtsbørn er forskellige aspekter af den samme sag, livet og verden omkring os. Jeg er optaget af at fortælle verden, at overfladiskhed kun eksisterer som en holdning til livet; Jeg anser ikke rigdom eller mode for at være mere – eller mindre – overfladisk end voldtægtede børn eller krig. De er tydeligvis helt forskellige, men hvis en filantrops rigdom kan bruges til at redde voldtægtede børn, er rigdommen ikke overfladisk.

Risiko er en del af jobbet

- Du er tiltrukket af skønhed som en «ægte udtryk», men du blev hurtigt krigskorrespondent. Er der også skønhed i krig? Eller er det din følsomhed over for menneskelig lidelse, der førte dig til denne form for journalistik?

- Jeg synes ikke skønhed er den mest ægte, jeg er tiltrukket af æstetik og skønhed, men ikke på en overfladisk måde. Jeg ser ikke skønhed i krig, men der er skønhed i alt, så selv i krig kan der være smukke øjeblikke: en solnedgang, et landskab, et sted for tilbedelse, et ansigt og en følelse.

Kosovo

- Du har dækket mange konflikter: Kosovo, Afghanistan, Mellemøsten (Irak, Gaza) i slutningen af ​​1990'erne og i begyndelsen af ​​dette århundrede og blev såret i Afghanistan. Hvorfor? Var det en udfordring, ubevidst, et absolut behov å vidne begivenhederne?

- Jeg føler mig ikke bevidstløs, da heller ingen andre udfører sådanne opgaver, det var et bevidst valg. Nogle opgaver indebærer større risiko, og som jeg sagde tidligere, giver de en stemme til dem, der ikke kan fortælle det selv. Det var mit valg, og hvis det indebærer risiko, skal det ses som en del af jobbeskrivelsen.

Når jeg tænker på den katolske kirke, men dens skandaler, misbrug, de præster, der er ansvarlige for kriminelle handlinger, ser jeg ingen forskel mellem den og andre sekter
som forsvarer sine interesser og dets medlemmer.

- Nogle af dine fotos er blevet brugt i en anden sammenhæng, f.eks. Af tidligere udenrigsminister John Kerry. Jeg tænker på det billede, du tog i Irak i 2003, hvor et barn springer over en række hundreder af lig fundet i en massegrav i Bagdad og sendt til en skole til identifikation. (se forrige side). Fotografiet blev brugt som et eksempel på krigen i Syrien. Hvad synes du om sådanne repræsentationer? Er det så let at narre folk, og hvad kan man gøre for at forhindre det?

afghanistan

- Desværre kan du ikke have kontrol over indhold og brug. Falske nyheder og propaganda har altid eksisteret og vil altid eksistere, og med sociale medier er det blevet en voksende trussel – for eksempel bruges falske nyheder til at påvirke politiske valg og til at flytte magtbalancen. For at forstå situationen er det nok at huske tilbage til propagandamaskineriet Matteo Salvini da han var indenrigsminister, et maskineri der ikke uden grund blev kaldt "udyret".

Tiltrækkes af religion

- Religiøse spørgsmål er ofte repræsenteret i dit arbejde, og selvom du har givet dig selv som krigsfotograf, skal du stadig dokumentere sådanne forhold. Hvad er det ved dem, der tiltrækker dig? Er det spiritualitet, spiritualitet, den hellige tro eller skønheden i de religiøse billeder?

- Jeg er ikke religiøs, men ateist. Jeg er tiltrukket af mystikken, det hellige, kraften, skønheden i det, der i sidste ende er et instrument til kontrol og overtalelse af mennesker, der tjener tyranner og despoter, der ønsker at kontrollere masserne. Måske er det kontrolaspektet, der fascinerer mig. Når jeg tænker på den katolske kirke, men dens skandaler, misbrug og de præster, der er ansvarlige for kriminelle handlinger, kan jeg ikke se en forskel mellem den og andre sekter, der forsvarer deres interesser og deres medlemmer. Tænk på gennembruddet af nazismen i Tyskland og den kontroversielle rolle som den daværende pave, Pius XII. Om han støttede nazistenes flyvning til Latinamerika er stadig under diskussion. Alt dette har en vis charme, hvis vi kan kalde det det.

Italien, Rom

- I coronapandemiens karantæneperiode tilbragte du en uge med et Røde Kors-hold i Bergamo, mens krisen var som værst. Hvordan levede du i denne dramatiske periode? Er der ligheder med oplevelserne som krigskorrespondent?

- De fotografier, der dokumenterer Covid-19 i Bergamo, har været noget af det mest smertefulde og traumatiske arbejde, jeg har udført, primært fordi det var mine landsmænd, der led, mit eget folk, der talte til mig på mit sprog og ikke gennem en tolk. Uanset hvad er smerten altid den samme.

- Selv dine hårdeste billeder har en stærk æstetisk dimension. Du taler om at ende på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, men hvordan finder du den rigtige vinkel til at tage et vanskeligt billede i en meget vanskelig situation?

Instinkt, erfaring, følsomhed, forventninger, tålmodighed, beslutsomhed, ydmyghed og viden – er det, der kommer til at tænke på.


Marco di Laura

Di Laura studerede italiensk litteratur og kunsthistorie ved universitetet i Milano inden hun studerede journalistik ved University of Boston. Senere uddannede han sig som fotograf ved European Institute of Design i Milano. I løbet af sine studier fotograferede han aktuelle begivenheder i Indien og Peru, men også modeshows i Milano og Paris, hvor han arbejdede som assisterende fotoredaktør for Magnum. Han tog til Kosovo i 1998 for egen regning, dokumenterede den igangværende krig og etniske udrensning og blev en af ​​fotograferne fra Associated Press.
Tilbage i Italien dokumenterede han jubilæet for den katolske kirke i Rom. Han fulgte G8-topmødet i Genova, men efter angrebene den 11. september i 2001 besluttede han at tage til Afghanistan, som han nåede til fods ved at krydse bjergene i nord. Di Laura ankom til Kabul, før byen faldt, og blev såret af en Taliban-skydespil under et angreb den 13. november 2001. Han blev tildelt en eksklusiv kontrakt med Getty Images i 2002, der dækkede konflikterne i Mellemøsten, først i Palæstina og derefter i Irak, hvor han blev i tre år.
Han rejser verden rundt: Gaza, Latinamerika, Balkan, Afrika – altid på udkig efter en menneskelig dimension i begivenheder og konflikter. Han fortsætter sit arbejde med det europæiske samfund, fra Palio Siena til religiøse emner i Sicilien, Spanien eller Vatikanet. Han har haft klienter som FN, Unicef, Save the Children og CNN. Hans fotografier er blevet offentliggjort i store amerikanske og europæiske aviser og magasiner: Newsweek, Time, Washington Post, Vanity Fair, The Times, The Guardian, Der Spiegel, Stern, Die Zeit, Paris Match, le Monde, Libération, La Repubblica, El Mundo , El País og så videre. Di Laura er blevet tildelt flere internationale priser, herunder World Press Photo i 2002 og 2011.

Relaterede artikler