Tættest på meningen med livet


DURAS: Er det ikke i stand til at forklare, hvad der forbliver stort set uforklarligt, måske hvad der kommer tættest på meningen med livet?

Ramsdal er forfatter.
E-mail: hanneramsdal@gmail.com
Offentliggjort: 2019-09-18
Det materielle liv
Forfatter: Marguerite Duras Oversat af Silje Aanes Fagerlund
Transfer: r, Norge

Det er sommer, og jeg skriver en scenetekst om overgangsalderen med en skuespiller. Da vi ansøgte om skrivestøtte sidste år, følte jeg mig klar til at arbejde mig ind i dette underkommunikerede tema. Jeg var også forelsket. Nu har jeg et kærlighedsforhold. Jeg er vred, ked, jaloux, misundelig, endda bitter. Jeg føler også et uforståeligt ønske og føler mig samtidig gammel. Udenfor er der pludselig regn og pludselig sol og pludselig regn igen. Og snart er det høst. Jeg bliver 45 år i oktober.

Så får jeg en e-mail med spørgsmålet, om jeg vil deltage i en lanceringstale i august om det nyligt oversatte Det materielle liv af Marguerite Duras sammen med oversætter Silje Aanes Fagerlund og forfatter Hans Petter Blad. Jeg har læst Duras siden mine tyverne. Jeg har skrevet hovedessayet om en af ​​hendes romaner, men jeg har ikke læst Det materielle liv. Vi vil tale om denne bog, hvad Duras betyder for os, og hvorfor vi stadig bør læse hende, oversætte hende. Jeg glæder mig over at vente på, at den frisk oversatte oversættelse vises i postkassen, som for at besøge en ven, jeg ikke har set på længe.

Indgang til et forfatterskab

"En bog mellem fiktion og dagbog, fragmentet og kuglepunktet, mellem dialogen og tilståelsen," sagde det i Libération, da bogen kom ud i Frankrig i 1987, og jeg spekulerer på, om dette er en bog for dem, der aldrig har læst Duras før. Om det forstås så, at det skal læses som en forlængelse af hendes forfatterskab, eller om det kan skabe nysgerrighed og input til romanerne, teaterstygerne og filmene? Jeg tror det.

Marguerite Duras

Her er tekster om moderen, som vi kender fra romaner den elsker og Dam til Stillehavet, om barndom og opvækst i Indokina, om det postkoloniale, om at leve, om at skrive, om sin meget yngre homoseksuelle kæreste, Yann, om alkoholisme, om at tale offentligt, om kød, om at køre en bil. Og selvfølgelig skriver hun om begjær, som om ...


Kære læser. Du har allerede læst månedens 4 gratis artikler. Hvad med at støtte NY TID ved at tegne en løb online Abonnement for fri adgang til alle artikler?
Abonnement 195 kr. / Kvartal

Efterlad en kommentar

(Vi bruger Akismet til at reducere spam.)